Letní rady a tipy

Přestože léto patří k nejoblíbenějším ročním obdobím, vysoké teploty a vlhkost mají tendenci poškozovat naši kůži. Horké a vlhké počasí nemá zkrátka se zdravou a zářící pokožkou dobrý vztah. Dochází k nadměrnému pocení, které může být příčinou mnoha kožních problémů. Zde je několik rad, jak si můžete udržet své letní dny pohodové a bez starostí o svoji pokožku. Naučte se, jak předcházet různým letním kožním obtížím, případně jak je řešit. Jaké jsou letní tipy MUDr. Jany Povalové?


UDĚLALY SE VÁM skvrny na kůži?

V létě se v kožních ambulancích potkáváme často s kožním onemocněním, kdy se objevují na kůži barevné skvrnky, tzv. pityriasis versicolor. Přestože jde o běžné a časté onemocnění vyvolané kožní kvasinkou, nemá český název. U osob, které se více potí nebo pracují v horkých provozech, se kvasinka může přemnožit a vyvolat barevné skvrnky na kůži, obvykle v oblasti hrudníku a horních končetin. Nejčastěji se objevuje právě díky teplé letní sezoně. Onemocnění se léčí zevními prostředky s obsahem látek účinných proti kvasinkám, tzv. antimykotiky. I po důkladné léčbě se však u části pacientů tento kožní problém vrací. Proto je vhodné během léta používat jako prevenci k mytí přípravky s antimikrobiálním a protiplísňovým účinkem. Jedním z takových produktů je i sirné mýdlo. Vhodná je také následná hydratace pokožky hydratačními mléky s obsahem síry a sirné termální vody.

Trápí vás FOLIKULITIDA?

Místo na kůži, ze kterého vyrůstá vlas, se nazývá folikul. Kdykoli se zanese nečistotami nebo bakteriemi, podporuje to vznik folikulitidy. Vypadá jako červený pupínek na pokožce. Jedná se o typickou letní kožní záležitost, kterou lze snadno řešit. Když je v létě horko a vlhko, doporučuje se nosit lehké a volné oblečení. Při výskytu projevů na kůži používejte k mytí sirné mýdlo a během dne můžete na pokožku několikrát aplikovat termální vodu ve spreji.

MÁTE PLÍSEŇ NA NOHOU?

Plíseň nohou se může objevit nebo zhoršit kdykoliv během léta. Daří se jí totiž ve vlhku. Častá je zejména u sportovní obuvi při zapocení, proto se ji říká i aletická noha. Můžeme si ji přinést také z bazénu nebo vypěstovat sami při špatné hygieně. Plísni se nejvíce daří mezi prsty, dále pod prsy nebo v tříslech, zkrátka tam, kde se potíme a vytváříme jí tak ideální prostor pro růst. Projevuje se zarudnutím, svěděním a olupující se kůží. Prevence je základ. Ve společných prostorách, zejména u bazénu nebo sauny, noste otevřenou vlastní obuv. Noste v létě také bavlněné vzdušné ponožky. Dávejte přednost botám z kůže nebo jiných přírodních materiálů. K řešení těchto obtíží je vhodné opět sirné mýdlo, které obsahuje 6% síry. Síra má výrazný antibakteriální účinek a působí také proti kvasinkám. Následně je možné promazávat nohy také krémem se sírou. Při zhoršování kožních projevů navštivte svého kožního lékaře. Mýdlo je vhodné také jako prevence, pak stačí k mytí nohou několikrát týdně.

OPRUZENINY

Opruzeniny v létě trápí nemalou část dospělé populace. Intertrigo neboli opruzení je vyrážka, která postihuje kožní záhyby, nejčastěji třísla, u žen se objevuje také pod prsy. Zhoršení může nastat právě v letním období teplem a zvýšenou vlhkostí, což způsobuje podráždění v daných lokalitách. Může také dojít k pomnožení některých bakterií a kvasinek. Dá se však tomu předejít, a to správnou dostačující hygienou. K mytí je možné používat mýdlo s obsahem síry, která má výrazný antiseptický a antibakteriální účinek. Při zhoršování vyrážky jsou často ale nutná lokální antimykotika, která vám předepíše dermatolog po řádném vyšetření.

I když tyto letní kožní problémy mohou znepříjemnit Vaše léto, obvykle nejsou vážné. Většina zmizí během několika dní až týdnů. Pokud vyrážka nebo jiný kožní problém přetrvává nebo se zhoršuje, měli byste se objednat na kožní vyšetření. Nezapomínejte také na pravidelnou hydrataci jak pokožky, tak i pravidelný pitný režim.

Mějte hezké léto.

MUDr. Jana Povalová